Međunarodni dan obrazovanja

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. januara. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja je promovisanje da se odgovornost pružanja kvalitetnog obrazovanja proteže izvan obrazovnih institucija, da je to kolektivna obaveza i da se mora podizati svijest o važnosti obrazovanja – od najranijeg pa sve do cjeloživotnog – za razvoj društva i borbu protiv siromaštva i nejednakosti.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana obrazovanja je „Učenjem za trajni mir “. Učenje za mir mora biti transformativno i pomoći osnaživanju učenika potrebnim znanjem, vrijednostima, stavovima i vještinama i ponašanjima kako bi postali nosioci mira u svojim zajednicama.

Djeca treba da znaju koja prava imaju, ali treba i da nauče kako da ih cijene i koriste. Kako bi se to postiglo, škole moraju omogućiti veliki raspon učeničkih iskustava u obrazovanju o dječijim pravima. Djeca razumiju i cijene svoja prava tako što ih koriste kako u školi tako u svakodnevnom životu. Kako bismo ih na to podstaknuli, izazov za prosvjetne radnike jeste da stvore okruženje kojim upravlja duh demokratije i ljudskih prava. To uključuje ne samo učenje o ljudskim pravima, već i život u okviru i kroz ljudska prava. Svrha prava na obrazovanje jeste da ga primjenjuju i uživaju svi – nezavisno od sposobnosti, rasnoj, etničkoj, vjerskoj, polnoj, klasnoj i nacionalnoj pripadnosti, ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja ombudsman za djecu Gordana Rajić upućuje čestitku svoj djeci i učenicima, roditeljima/starateljima, prosvjetnim radnicima ali i svim drugim učesnicima u vaspitno-obrazovnom procesu.