Dan sigurnijeg interneta pod sloganom „Surfaj sigurno – Zajedno za bolji internet“

Ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježavamo, 6. februara, pod sloganom „Surfaj sigurno – Zajedno za bolji internet“.

Cilj obilježavanja Dana sigurnijeg interneta je podići svijest o trenutačnim, ali i novim internetskim problemima, od online nasilja, preko društvenih mreža do digitalnog identiteta i podstaći pozitivne promjene na internetu uz sigurno i pozitivno korištenje digitalne tehnologije, posebno među djecom i mladim ljudima..

Djeca i mladi na internetu trebaju da budu zaštićeni i poštovani, kao i podučeni korištenju interneta i ponašanju na internetu. Upravo zato Dan sigurnijeg interneta ima za cilj stvoriti i sigurniji i bolji internet, gdje svatko je ovlašten koristiti tehnologiju odgovorno, s poštovanjem, kritički i kreativno.

Internet je moćan alat s ogromnim mogućnostima za učenje, poboljšanje vještina i sticanje novih sposobnosti i znanja. Međutim, s mogućnostima dolaze i rizici, izazovi i povećavaju se promjene koje donosi digitalno doba, te je važnije nego ikad naučiti kako koristiti internet na siguran i odgovoran način.

Svi možemo i trebamo dati svoj doprinos i promovisati odgovorno i pozitivno korištenje interneta, tako što ćemo biti ljubazni i poštovati druge i tražiti konstruktivne prilike za stvaranje i povezivanje. Na negativno svi možemo odgovoriti prijavom neprikladan ili nezakonit sadržaj ili ponašanje na internetu.