Међународни дан дјеце обољеле и лијечене од малигних болести

Међународни дан дјеце обољеле и лијечене од малигних болести обиљежава се 15. фебруара, са циљем информисања јавности и подизања јавне свијести о малигним болестима код дјеце, а посебно о важности пружања подршке обољелој дјеци, као и њиховим породицама. Важно је учинити видљивима њихове потребе, развити сензибилитет за њих и осигурати да се о њима трајно води рачуна те да се осигурају потребни ресурси како би им се помогло да се лакше носе с болести.

Као подршка за обиљежавање овог дана креиран је симбол у облику златне врпце, њоме се жели указати колико је дјечији живот драгоцјен, те нас подсјетити на мале хероје који се свакодневно боре.

Малигне болести у дјечјој доби имају значајне социјалне и медицинске посљедице и зато је важно осигуравање континуитета њиховог школовања, током углавном дуготрајног болничког лијечења, а што пружа дјетету квалитетно провођење времена, које за њих је често испуњено страхом и ишчекивањима, али има улогу и да олакша пут повратка дјетета у школу и процес адаптације дјетета након хоспитализације.

Омбудсман за дјецу Гордана Рајић присустовала је ликовној радионици и хуманитарној акцији које је организовало Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести „ИСКРА“ из Бања Луке и Одјељење за образовно педагошки рад Музеја Републике Српске, а потом Академији „За храбра мала srcа“.

@удр.род.искра@музејрепубликесрпске