Свјетски дан особа с Даун синдромом

Свјетски дан особа с Даун синдромом обиљежава се 21. марта, с циљем подизања свијести о овој генетској различитости и њеном утицају на животе људи који се с њом сусрећу. Обиљежавањем овог дана жели се подстаћи веће поштовање права људи с Даун синдромом. Већим разумијевањем и побољшањем њиховог положаја у друштву можемо побољшати квалитету живота особа са Даун синдромом.

Симбол дана Даун синдрома су шарене чарапе. Ношењем шарених чарапа показује се подршка борби особа с Даун синдромом да се интегришу у друштво.

Адекватан приступ здравственој заштити, програмима ране интервенције и инклузивном образовању, од виталног су значаја за њихов раст и развој. Особе са Даун синдромом могу постићи оптимални квалитет живота кроз родитељску бригу и подршку, медицинско усмјеравање и системе подршке у заједници као што је инклузивно образовање на свим нивоима. Ово олакшава њихово учешће у друштву и испуњење њиховог личног потенцијала.

Ова дјеца и млади требају посебну пажњу током одрастања и зато би друштво требало имати веће разумијевање и настојати побољшати њихов положај у друштву. Одговорност за то лежи у надлежним државним институцијама, организацијама цивилног друштва и свима нама.

Конвенција о правима дјетета обавезује државе чланице да дјеци са сметњама у развоју омогуће равноправно учешће у друштву у којем треба да уживају пун и достојан живот, у условима којим се обезбјеђује њихова самосталност и олакшава активно учешће у заједници.