Свјетски дан свјесности о аутизму

2. април се обиљежава као Свјетски дан свјесности о аутизму чиме се жели скренути пажња јавности широм свијета на све већи проблем овога сложеног поремећаја, а који се код појединаца најчешће развије у прве три године живота и углавном траје до краја живота.

Циљ обиљежавања овог дана је пренијети поруку о потреби пребацивања фокуса са „свјесности“ на „прихватање“ аутизма, те промоцију даљег укључивања у друштво.

Према низу истраживања особе с аутизмом и њихове породице чине вулнерабилан дио популације који захтијева системска рјешења и подршку. Конвенција о правима дјетета прописује да свако дијете треба имати прилику расти, учити, развијати своје способности и таленте, одрастати у породици, и бити сигурно и заштићено. Ради тога, улагање и подршка требају бити у раном откривању, њези, лијечењу и рехабилитацији, како би се оптимизирао развој, здравље, добробит и квалитет живота особа с аутизмом и њихових породица.

Поред значаја коју пружа здравствени сектор, важна је сарадња и с другим секторима, посебно са институцијама укљученим у образовање, друштвену и економску те социјалну заштиту.