Posjeta spomen području Donja Gradina

Što više učenika da posjeti spomen područje Donja Gradina

Očuvanje kulturne baštine, upoznavanje sa istorijom i tradicijom važni su za ostvarivanje prava djeteta na identitet i porijeklo, ali i slobodno izražavanje svoje nacionalne i vjerske pripadnost što garantuje i UN Konvencija o pravima djeteta prema kojoj svako dijete ima pravo na korišćenje kulturnog naslijeđa u svim njegovim oblicima, a koje ima za cilj jačanje dječijih vještina i podizanje kvaliteta obrazovanja.

U skladu sa navedenom odredbom naša je preporuka da što veći broj učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj posjeti spomen područje Donja Gradina, simbol stradanja nevinih žrtava ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Cilj posjete je da se prije svega oda počast svima koji su izgubili živote u nezapamćenom stradanju, ali i da nas podsjeti da mržnja, nasilje, netrpeljivost, diskriminacija i netolerancija, u svim svojim oblicima kao i podržavanje i promovisanje ovakvih stavova i ponašanja ne smiju i ne treba da budu sastavni dio odrastanja ni jednog djeteta.

Zbog ozbiljnosti i težine same teme neophodno je da posjete budi dobro organizovane i da se vodi računa o uzrastu djece, stoga je naša preporuka da to budu učenici starijih razreda osnovnih škola. Takođe, s obzirom da svako dijete ima različit srepen razvoja i zrelosti, neophodno je uvažiti i ove ali i druge specifične karakteristike svakog djeteta, kako navedena posjeta ne bi djelovala uznemirujuće na dijete.