Pružimo djeci ljubav i podršku

Vršnjačko nasilje postaje sve brutalnije, pa je neophodno sistemski djelovati kako bi se ovaj problem riješio, izjavila je Srni Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić.

Govoreći o jučerašnjoj tragediji u beogradskoj osnovnoj školi u kojoj je maloljetnik ubio osmoro učenika i jednog čuvara, Rajićeva je napomenula da se način života proteklih godina znatno promijenio, kao i da roditelji često nemaju vremena da se posvete djeci.

“Nastavni planovi i programi su preopterećeni čime se umanjuje vaspitna uloga škola, a mediji su prepuni nasilnih sadržaja koji su posebno, ako uzmemo u obzir društvene mreže, svakodnevno dostupni djeci, a izostaje i adekvatna reakcija na samo nasilje”, istakla je Rajićeva.

Ona je navela da muzika koju djeca slušaju, te serije i filmovi uglavnom prikazuju nasilje i počinioce kao “simpatične i zabavne likove” sa kojima se, nažalost, mladi često identifikuju.

“Djeca odrastaju u ubjeđenju da je nasilje normalna reakcija, a brutalnost koja se pri tome ispoljava samo je pokazatelj koliko smo kao društvo zakazali u tom smislu”, ukazala je Rajićeva.

Kada je riječ o krivičnom sankcionisanju maloljetnih lica u Republici Srpskoj, ona je rekla da krivične sankcije, niti druge zakonske mjere ne mogu biti izrečene ukoliko dijete u vrijeme izvršenja krivičnog djela nema navršenih 14 godina.

Rajićeva je navela da su postupanja prema ovoj kategoriji lica definisana Zakonom o zaštiti i postupanju sa maloljetnicima u krivičnom postupku.

Ona je pojasnila da, kada policijski službenik utvrdi da postoje osnovi sumnje da je lice mlađe od 14 godina počinilo krivično djelo, ispitaće ga samo u slučaju ako je to djelo imalo za posljedicu teško narušavanje tjelesnog integriteta drugog, kao što je ubistvo ili nanošenje teške povrede, o čemu će odmah obavijestiti tužioca.

Prema njenim riječima, tužilac donosi naredbu o nesprovođenju istrage, a podatke o djelu i učiniocu dostavlja organu starateljstva radi preduzimanja mjera zaštite u okviru njegove nadležnosti.

“Organ starateljstva ima mogućnost da preduzima odgovarajuće mjere u okviru pružanja psiho-socijalne podrške porodici, ali i mjere pojačanog nadzora, kao i izdvajanje djeteta iz porodice i njegovo alternativno zbrinjavanje”, naglasila je Rajićeva.

U pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu juče je ubijeno osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja, a šestoro đaka i jedan nastavnik su ranjeni. Policija je uhapsila četrnaestogodišnjeg K.K, koji je počinio taj zločin.