Seminar “Nasilje nad ženama u partnerskim odnosima: razumijevanje, procjena rizika i intervencije socijalnog rada”

Predstavnik Ombudsmana za djecu iz Kancelarije Doboj učestvovao je na seminaru”Nasilje nad ženama u partnerskim odnosima: razumijevanje,procjena rizika i intervencije socijalnog rada”. Seminar je organizovalo Udruženje stručnih radnika socijalne djelatnosti regije Doboj i Misija OSCE BiH.

Trajanje i intenzitet partnerskog nasilja nad ženama i nasilja u porodici nažalost, dovede i do tragedije, a čemu smo kroz medije bili svjedoci u posljednjih nekoliko mjeseci. Ako takvim slučajevima prisustvuju i djeca, ne treba ni sumnjati da su ta djeca žrtve nasilja i da u životu trpe velike i trajne posljedice. Djeca koja su svjedoci nasilja u roditeljskim odnosima ili su i žrtve nasilja često projektuju takvo ponašanje i među svojim vršnjacima i tako često ulaze u začarani krug nasilnika i nasilje se ponavlja i traje.

Na ovom seminaru učesnici su predstavili mehanizme društvene zaštite žena-žrtava partnerskog nasilja u smislu ranog otkrivanja, tretmana i intervencije iz ugla profesije socijalnog rada.