Svjetski dan svjesnosti o autizmu

2. april se obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime se želi skrenuti pažnja javnosti širom svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja, a koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa „svjesnosti“ na „prihvatanje“ autizma, te promociju daljeg uključivanja u društvo.

Prema nizu istraživanja osobe s autizmom i njihove porodice čine vulnerabilan dio populacije koji zahtijeva sistemska rješenja i podršku. Konvencija o pravima djeteta propisuje da svako dijete treba imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u porodici, i biti sigurno i zaštićeno. Radi toga, ulaganje i podrška trebaju biti u ranom otkrivanju, njezi, liječenju i rehabilitaciji, kako bi se optimizirao razvoj, zdravlje, dobrobit i kvalitet života osoba s autizmom i njihovih porodica.

Pored značaja koju pruža zdravstveni sektor, važna je saradnja i s drugim sektorima, posebno sa institucijama uključenim u obrazovanje, društvenu i ekonomsku te socijalnu zaštitu.